Stefans ukulele - Gå tillbaka till startsidan

Vård

Att ta hand om din ukulele på rätt sätt

En ukulele är nästan alltid gjord av trä och trä är ett organiskt material vilket kommer att påverka ukulelen under hela dess livstid. Det betyder inte att ukulele kommer att gå sönder eller bli ospelbar, men ljudet kan komma att ändras och den kan behöva en del justeringar. Det är helt normalt och ibland även att föredra. På ukulele som är lite dyrare (oftast ej laminerade ukulele) kommer ljudet att mogna under dess livstid. Viktiga saker att tänka på när det gäller att ta hand om instrumentet är:

Rätt luftfuktighet

En ukuleles värsta fiende är torr luft (eller för fuktig luft) för att träet rör på sig när det blir förändringar i luftfuktigheten. Det som kan hända när en ukulele blir för torr eller för fuktig är:

Ett bra sätt att minska problem med luftfuktighet är att köpa en luftfuktare och en digital hygrometer. När det är låg luftfuktighet kan det vara en bra investering att äga dessa verktyg. En ukulele är som bäst vid luftfuktighet på 45-55% och vid en stadig temperatur. Luftfuktigheten är beroende på temperaturen utomhus och inomhus, luftfuktigheten sjunker snabbt ifall det är kallt ute och varmt inne i huset eller lägenheten. Nedan är ett diagram över hur luftfuktigheten ändras beroende på utomhustemperaturen.

Relativ Luftfuktighet-graf
Bilden ovan visar den Relativa Luftfuktigheten(RF) Den relativa luftfuktigheten är starkt kopplad till temperaturen. Då luften värms sjunker den relativa fuktigheten som på vintern då den kalla utomhusluften förs inomhus och värms.Om temperaturen istället sjunker stiger den relativa fuktigheten som i svala källare.
Exempel 1: Ifall luften utomhus är -10°C och har 100% RF så kommer luftfuktigheten bli 12% ifall luften blir uppvärmd till +20°C.
Exempel 2: Ifall luften är +30°C and RF är 50% så kommer luftfuktigheten stiga till 90% ifall luften blir kyld till +20°C. Källa: SMHI