Spelhjälp

Här finns det en introduktion till att spela ukulele. Några viktiga saker att tänka på och ett par enkla låtar att börja med. Det första du ska göra innan du börjar spela din ukulele är för det första att se till att du har rena händer! Det andra som är väldigt viktigt innan du börjar spela är att du ser till att ukulelen är stämd. För att stämma din ukulele gäller det först att du tar reda på vilken stämning din ukulele ska vara i. Det vanligaste i Sverige är D-stämd men det finns även G-stämd och C-stämd. Nedan finns ljudfiler med hur varje stämning ska låta. 

Att spela!

Så nu är din ukulele stämd och redo att spelas på. Det lättaste sättet att börja spela ukulele på är att helt enkelt välja en låt du tycker om med få ackord och testa spela. I fliken länkar refererar jag till en site som har många låtar med ukuleleackord och i fliken filer finns Ackordsboken. I den finns alla ackord du kan behöva och med enkla bilder för att visa hur du tar ackorden på din ukulele. 

En klassisk nybörjarlåt på ukulele är låten “Dagny” av Ove Thörnqvist och den länkar jag till här (Länken kommer att öppnas i en ny flik).